Vanlige idrettsskader – Ankelforstuing

Hva er jobben til ankelen og foten?

Ankelleddet er et bevegelig ledd, som gjør at det kan bevege foten opp og ned, og rotere foten innover og utover. Ankelen skal gjennom disse bevegelsene gjøre at foten treffer perfekt på bakken når man løper eller går, samtidig som den skal skape perfekt vekttransportering fra fot og oppover i kroppen.

 

Hvordan oppstår en ankelforstuing?

Denne skaden er en av de vanligste årsakene til at spillere må ta en pause fra trening og spill over en periode i løpet av sesongen. Dette gjelder de aller fleste lagidrettene, samt andre idretter vi holder på med i Norge. Den vanligste måten skaden oppstår er at foten ikke er plassert ordentlig på underlaget eller at underlaget er ujevnt. Når man da tråkker ned, vil man få en unaturlig vridning/rotasjon av ankelleddet og dette fører igjen til et økt stress på ligamenter og sener i ankelen. Dette er det vi kaller «å vrikke», «tråkke over» eller forstue ankelen.

 

Hva skjer i leddet med en ankelforstuing?

Den vanligste måten å forstue ankelen på er når hele foten faller innover under tråkket. Denne formen for forstuing kaller man en inversjon forstuing. Dette vil føre til en overbelastning på utsiden av leddet. Dette vil føre til at det leddet som ligger på utsiden av ankelen vil åpne seg mer enn normalt. Når et ledd åpner seg mer enn normalt, vil det bli økt stress og rupturer på forskjellige grader av ligamentene som holder leddet på plass. Dette vil selvfølgelig komme an på hvor mye kraft og hurtighet leddet blir strukket med. Hvis forstuingen er kraftig nok, kan man også føre til strekk i muskulatur i området og ved noen anledninger kan det også føre til brudd. Den andre typen forstuing kaller man en eversjon forstuing. Denne er ikke like vanlig, men vil som regel føre til skader av ledd, ligamenter og muskler på innsiden av ankelen.

Ankelforstuing

Grader av forstuelse.

– Grad 1: Man kan gå på foten. Den er øm og sår, men ingen store plager. Man har strukket et eller fler ligament.

– Grad 2: Man har mye smerter når man går på foten. Man kan belaste det, men vanlig med at man hinker. Det er vanlig med en del hevelse, samt blåmerker i omradet som har blitt skadet. Man har da fått en ruptur av en del av et eller fler ligament.

– Grad 3: Man klarer som regel ikke å gå på foten. Det er mye smerter, hevelse og blåmerker. Man kjenner som regel en ustabilitet i ankelen. Det er vanlig at man hører en popp når skaden skjer. Man har røket ett eller fler ligament.

 

Hvordan behandler man en forstuing?

Det første og viktigste er RICE prinsippet.

  • REST: Slutt med aktiviteten som blir utført. Minimer belastning av området
  • ICE: Få is på området. Dette hjelper med å minske blodtilførselen til området og det vil minimere hevelse
  • COMPRESSION: Bruk kompresjonsbandasje rundt ankelen. Dette minimerer hevelse og skaper støtte.
  • ELEVATION: Hev foten opp. Dette vil hjelpe kroppen med å absorbere væske som har lekket inn i det skadde området.

Etter denne perioden er det viktig å holde ankelen i ro, men begynne å få bevegelse i området så fort som mulig. Når man kan gå på ankelen er det viktig å gjøre dette. Jo fortere man kommer tilbake i bevegelse, jo mindre muskelstyrke mister man. Man hjelper også kroppen med skille ut avfallsstoffer fra det skadde området.

 

Hva kan en kiropraktor gjøre for en ankelforstuing?

Det første en kiropraktor kan gjøre er å gi råd og veiledning i den akutte fasen. Det er i den sub-akutte fasen at en kiropraktor kan bidra mest. I denne fasen er det viktig med bevegelse. Etter en overtråkk er det vanlig å få nedsatt bevegelse av flere ledd i foten. Å skape god bevegelse i disse leddene, så foten får tilbake sin normale funksjon, vil hjelpe mye med å minimere smerter og skape stabilitet. En kiropraktor kan også jobbe med eventuell skadd muskulatur i området. Etter en ankelforstuing er det 80% sjanse for en ny forstuing på samme ledd innen 2 uker. Det er derfor veldig viktig med øvelser for å skape stabilitet. Dette er enkle øvelser som man kan gjøre hjemme.