Hjemmekontor?

Nå i disse tider er det mange som sitter og har hjemmekontor, og med kontorarbeid kan man bli sittende i timevis uten å bevege seg opp fra stolen. Med hjemmekontor er man kanskje ikke like heldig med utstyr. Mange har nå hev-senk pult, tilpasset stol, tilpasset skjerm/tastatur og generelt en tilpasset arbeidsplass. Når man nå skal sitte hjemme og gjøre samme jobb med ikke fullt så bra utstyr som på arbeidsplassen kan det fort oppstå smerter/plager til muskel- og skjelettsystemet og hodepine. Her er noen tips som kan hjelpe deg gjennom den nye arbeidsdagen på hjemmekontor:

 

Kiropraktor Christoffer Kittilsen

 

Hvordan sitter du når du jobber?

Her er det lurt å variere. Det beste er å sitte på en stol hvor man ikke sitter med beina under 90 grader over lang tid. Dette er noe mange gjør når de sitter i sofaen eller ved sofabord. Det beste er å jobbe ved et stuebord eller kjøkkenbenken som det litt høyde på. Sitt gjerne på en stol/krakk hvor du har beina i 90 grader eller høyere. Har du begge alternativer tilgjengelig så gjerne varier dem imellom. Et tips er å sette på en alarm hvert 30-60 min på mobilen som påminnelse at du skal endre sittestilling. Det er lurt å variere.

 

Tar du pauser?

Som nevnt tidligere er det lurt å variere sittestilling hvert 30-60 min og med dette er det fint å få tatt noen små pauser på noen minutter. Kroppen er ikke komfortabel ved å sitte i en enkelt posisjon i timevis, så det lurt å gjøre disse små pausene til en daglig rutine. Disse pausene kan brukes til f.eks å hente seg noe å drikke, snacks eller ta seg en tur på toalettet. Ved å ha disse pausene, minsker da ubehag og stress til skjelettsystemet.

 

Hvordan bruker du PC/laptop?

Vanligvis på kontoret bruker man en stasjonær PC og nå som det har blitt hjemmekontor er det mange som nå bruker en Laptop til jobb. Ved å sitte å jobbe på en Laptop flere timer om dagen begynner man kanskje å kjenne litt ubehag i nakke og skuldre etterhvert. Et tips her er å heve Laptopen. Gjør man ikke dette vil man ofte lene seg litt fram for å se ned på skjermen, som fører til stress på nakke og overkropp. For å heve skjermen kan man f.eks bruke bøker og få den til en høyde hvor man har skjermen i ca samme høyde som hodet. Toppen av skjermen skal være på nivå med øynene. Et annet tips er å investere i et eksternt tastatur og mus. Med dette kan man gjøre jobben mer ergonomisk, som igjen fører til mindre stress på nakke og overkropp.

 

Hvordan er aktivitetsnivået ditt?

Nå som alle treningssentre er stengt er det mange som har mistet litt av motivasjonen til å trene. Trening/aktivitet har en veldig positiv effekt på kroppen og kan være en god stress/smerte lindrer. Vi anbefaler deg til å prøve å få til en gåtur på 30-60 min hver dag. Dette er noe man kan prøve å gjøre til en rutine når man f.eks er ferdig med hjemmekontor eller man kan bruke lunsjpausen og spise lunsjen på halvveien. Du kan gjerne da bruke en av små pausene som nevnt tidligere til å gjøre lunsjmaten klar. Et annet tips er om du har en trenings-strikk hjemme kan du da også bruke dette i disse små pausene. Fest strikken rundt et dørhåndtak. Her kan du gjøre noen trekk/ro øvelser for å få aktivisering til musklene i brystryggen som ofte blir inaktive ved kontorarbeid.