Kiropraktikk

Kort beskrivelse om kiropraktikk

Kiropraktikk ble startet av D.D Palmer i 1895, og har gradvis blitt en av de mest brukte behandlingsformene i Norge. Nyere forskning viser at 1 av 3 som plages med muskel-, skjelett- eller nerveplager oppsøker kiropraktor. Forskning viser at opp mot 94% av pasienter som oppsøker kiropraktor er fornøyd med besøket og ville anbefalt behandlingsformen videre. En kiropraktor er primærkontakt i det Norske helsevesen og har fullført en fem års universitetsutdannelse, med et påfølgende turnusår på klinikk i Norge.

 

Undersøkelse hos kiropraktor

Et besøk hos en kiropraktoren vil bestå av samtale og sykehistorie (anamnese), undersøkelse og behandling. Samtalen og sykdomshistorien er viktig for å kartlegge plagen og for å sette en diagnose (eller DDX; differensialdiagnose), som blir innsnevret videre utover i undersøkelsen. Som regel vil kiropraktoren kartlegge hva som skaper smerten, dersom problemet har sitt opphav i muskel-, skjelett- eller nervesystemet. Kiropraktiske undersøkelser med hendende (palpasjon), brukes for å lokalisere smertekilder i ulike deler av kroppen din, slik som senefester, muskulatur, ledd og skjelettstrukturer. Det blir også brukt ortopediske og nevrologiske undersøkelser dersom det er nødvendig. Er ikke anamnese og undersøkelse nok til å få satt en diagnose vil kiropraktoren henvise videre til bildeundersøkelse (som røntgen og MR), eller videre til spesialist.

 

Behandling hos kiropraktor

En kiropraktor bruker som regel forskjellig teknikker under behandlingen. Den vanligste behandlingsformen, og det pasienter ofte forbinder med kiropraktikk, er den kiropraktiske leddmanipulasjonen. Dette er en skånsom behandling der kiropraktoren bruker hånden for å skape en hurtig bevegelse i et ledd. Dette øker bevegelsen og strekker muskulaturen rundt leddet. Man hører som regel et lite ”knekk” eller en ”poppe”-lyd i forbindelse med behandlingen. Lyden er ikke farlig og oppstår fordi det skjer en hurtig strekk på kapslene rundt leddet. I tillegg vil kiropraktoren bruke bløtvevsteknikker, øvelser og ergonomiske råd, som er tilpasset pasientens plage og behov. Bivirkninger etter en behandling hos kiropraktor er få, milde og kortvarige.

 

Vanlige plager som kiropraktoren behandler

 

Spørsmål om Kiropraktikk

Har du spørsmål rundt kiropraktikk, behandling eller hva kiropraktikk kan gjøre for din plage. Ikke nøl med å ta kontakt, enten på mail eller på telefon.