Svimmelhet

Svimmelhet er et vanlig problemet og gjennom livet vil 20-30% av mennesker oppleve en kraftig eller mild form av svimmelhetssymptomer. Svimmelhet kan som regel deles inn i to kategorier.
Den ene er den følelsen av å være lett i hodet. Man føler at man skal besvime eller falle i bakken. Denne følelsen blir som regel bedre av å legge eller sette seg ned. Den andre typen av svimmelhet er det man kaller vertigo. Dette er følelsen av at du eller verden rundt deg beveger seg, når den faktisk ikke gjør det.

Hvorfor blir man svimmel?

Svimmelhetssymptomer er i mange hendelser en normal reaksjon på en unormal situasjon. Dette kan være uvante sanseinntrykk, raske bevegelser, tretthet eller psykiske plager. I disse tilfellene er svimmelheten kortvarig, og du vet vanligvis hvorfor du blir svimmel.

Andre ganger oppstår svimmelheten spontant og uten en klar årsak. Dette vil si at man føler seg svimmel i en situasjon som tidligere ikke har ført til ubehag. Ved kraftige symptomer som oppstår akutt, bør du raskt ta kontakt med helsevesenet, enten fastlege eller legevakt.

Svimmelhet oppstår når det ikke er samsvar i balansesystemet. Kroppen har flere systemer for å holde kroppen oppreist og for å fortelle hjernen hvor den er i forhold til gravitasjonen. Dette er øyne, indre øret, lillehjernen, samt muskler, ledd og sener i kroppen. Når det ikke er samsvar i signaler, vil man oppleve en følelse av ustøhet og/eller at verden beveger seg.

Årsak

Hva kan en kiropraktor gjøre?

Det første og viktigste er å få en full sykehistorie for å utelukke eventuelle patologiske grunner til pasientens svimmelhetssymptomer. Etter dette blir det utført en grundig undersøkelse av balansesytemet, muskel og skjelettsystemet, samt neurologiske undersøkelser når det er indikert.

Etter det har blitt satt en riktig diagnose på problemet, vil kiropraktoren bruke vitenskapelig kunnskap og klinisk erfaring for å få en best mulig tilrettelagt behandling for det problemet pasienten sliter med. Er det nødvendig vil kiropraktoren henvise videre til ØNH eller nevrolog for å undersøke problemet videre.

KiropraktorenHøvikklinikken har mange års erfaring med behandling av svimmelhet. Han har også utalt seg som spesialist på svimmelhetsrelaterte plager i media ved flere anledninger.