Midtrygg og bryst

Midtryggen eller brystryggen består av 12 ryggvirvler, med mellomvirvelskiver og fasett ledd. Brystryggen er del av primærkuven i mennesket og er den først kurven til å utvikle seg. Fra hver ryggvirvel er det ett par ribbein som strekker seg rundt og fester seg til brystbeinet (sternum) på fremsiden. Ribbein og midtrygg er viktig i forhold til bevegelse av nakke og i forhold til pust. Det er derfor ikke uvanlig at smerter i brystet strammer når man har midtrygg- og brystplager.

Symptomer

Brystryggen er det området med mest bevegelse og det området som får mest belastning i løpet av dagen. Smertene kan derfor ligge ved leddene i ryggen, ribbeinleddene eller muskulatur rundt området som har blitt belastet. Det er derfor et vanlig område for både diffuse og mer kraftige smerter.

Hvorfor får man midtrygg- og brystplager?

Overbelastning, feilbelastning eller traumer er de vanligste årsakene til at pasienter får plager i midtrygg. Nedsatt funksjon av leddene (låsning) i midtryggen eller ved ribbeinleddene kan føre til smerter og ubehag i området. Ved siden av dette kan kostokondritt, tietzes syndrom, ribbeinsbrudd, kompresjonsbrudd/beinskjørhet, dårlig holdning og stramhet i muskulatur være grunner til smerter i området.

Hva kan kiropraktoren gjøre?

Det er viktig at man kommer tidlig til kiropraktor hvis man opplever symptomer i midtryggen, fordi man ofte får en fin bedring med riktig behandling. Kiropraktoren vil kartlegge ryggen og dens funksjon. En grundig undersøkelse vil gjøre at man får satt en riktig diagnose og finne ut om problemet stammer fra midtrygg, ribbein eller om problemet er muskulært. Utfra dette vil behandlingen ha fokus på å minimere belastninger i området og få roet ned irritasjoner og spent muskulatur.

KiropraktorenHøvikklinikken har mange års erfaring med behandling av plager i midtrygg og bryst. Kiropraktisk leddkorreksjoner og bløtvevsbehandling vil bli brukt i behandlingen for å få roet ned irritasjon og får å opprettholde optimal funksjon i området. Øvelser er viktig å minimere belastning og for å unngå tilbakefall.