Karpaltunnelsyndrom

Hva er jobben til håndleddet og hånden?

Håndleddet er et bevegelig ledd som gjør at vi kan bevege hånden opp og ned, og rotere hånden innover og utover. Vi har også fingrene som kan strekkes ut og gripe. Håndleddet og hånden skal da gjennom disse bevegelsene sørge for at du klarer å gripe eller ta deg imot på best mulig måte.

Hva er karpaltunnelsyndrom og grunnen til dette?

På innsiden av håndleddet vårt har vi en smal åpning mellom knoklene i håndleddet. I denne åpningen passerer det muskler, sener, ligamenter, blodårer og nerver som styrer funksjon og følelse i hånd/håndledd. Disse strukturene er beskyttet av et bindevev som passerer over dem. Av ulike grunner som fører til hevelse kan det bli trangt i denne åpningen, som kalles karpaltunellen. Denne hevelsen fører til at den største nerven «medianus» i tunnelen kommer i klem. Selve nerven starter i nakken.

Hva er symptomene på karpaltunnelsyndrom og hvem får det?

De vanligste symptomene på KTS er nummenhet, prikking, følelsestap og smerte hvor nervus medianus har sin distribusjon (bildet). Man kjenner symptomene spesielt i pekefinger, langefinger og halve ringfinger. Andre symptomer er redusert muskelmasse til tommelmuskulatur på håndflata, nedsatt kraft ved klemming av tommel mot lillefinger og generelt nedsatt grep. Disse symptomene øker

ofte når hånden er holdt i ro og på natten. Ved å riste på hånden vil symptomene ofte avta.

De som oftest får KTS er middelaldrende og man ser at kvinner har større sjanse for å få det og er ofte sett hos gravide kvinner pga hormonelle endringer. Plagen er også vanlig hso frisører, servitører, renholdere og bygningsarbeidere pga posisjonen håndleddet blir holdt i og bruk av vibrerende verktøy. Det er også større risiko i visse sporter som sykling, crossfit og klatring. KTS kan også oppstå i sammenheng med andre skader/diagnoser/sykdommer som diabetes, lavt stoffskifte, betennelser, leddgikt og tidligere skade på håndleddet som fraktur.

Karpaltunnelsyndrom

Hvordan behandler man karpaltunnelsyndrom?

Den mest brukte behandlingsmetoden er kortisonsprøyte. Denne metoden tar ofte bort symptomene, men ikke selve problemet, som har da lett for å gjenoppstå etter kort tid. Ved liten effekt av denne behandlingsformen, henvises det da ofte videre til operasjon, hvor kirurgen lager større rom i kanalen til nerven. Med dette kan det da dannes arrvev i ettertid som vil da ta opp plassen igjen og man vil få symptomene tilbake.

Konservativ behandling er et bra alternativ å prøve i form av øvelser og kiropraktisk behandling. Prognosen på den type behandling er svært god og man merker ofte rask bedring av symptomer. Behandling rettes da mot strukturer rundt nerven i nakke, skulder, albue og håndledd med forskjellige behandlingsteknikker ved å øke plassforholdene til nerven å gi denne en bedre glidnings effekt. Noen av disse behandlingsteknikkene kan man også gjøre selv hjemme. Øvelser man vil få sammen med behandling er nervemobiliseringsøvelser.

Kiropraktorene på Kiropraktor i Bærum har begge mange års erfaring med behandling av idrettsskader, sammen med andre sammensatte plager.