Nakkeprolaps

Nakken består av 7 nakkesegmenter med mellomvirvelskiver mellom segmentene. Mellomvirvelskivene har som funksjon å dempe trykk og belastning, som sprer seg gjennom ryggsøylen. Skivene består av flere lag med brusk (annulus) og en geleaktig kjerne. Nakkeprolaps oppstår når det blir ruptur i deler av annulusen og gelekjernen beveger seg inn i området hvor rupturen har oppstått. Hvis prolapsen skaper irritasjon eller mindre plass for nerven i kanalen på siden av nakkevirvelen, vil pasienten føle smerter nedover i arm og hånd.

  • Lokale nakkesmerter, som regel kraftige
  • Smerten blir som regel forverret med belastning.
  • Økt smerte på fremoverbøyning av hodet
  • Strålende smerter ned i arm og hånd.
  • Prikking, nummenhet og nedsatt følelse i arm og hånd
  • Nedsatt styrke ved visse bevegelser
  • Hvilke områder som opplever nummenhet, og hvilke områder med nedsatt styrke, kommer an på hvilken mellomvirvelskive som er skadet og hvilken nerve som er komprimert.

Alle kan få nakkeprolaps, og det kan oppstå akutt, eller komme gradvis over en lengere periode. Man får prolaps når det blir skade på den ytre delen av mellomvirvelskiven. Den geleaktige kjernen beveger seg da ut i kanalen, hvor nerven er lokalisert.

Akutte prolapser oppstår gjerne ved skader, traumer eller raske bevegelser. Pasienten kjenner en akutt smerte i nakken, som etterfølges av strålende smerter i arm og nevrologiske symptomer.

Nakkeprolaps kan også komme mer snikende, der pasienten ofte har hatt flere episoder med nakkesmerter tidligere. Ved økt belastning blir det økt skade på skiven, og prolapsen blir mer fremtredende. Smerten blir gradvis verre og nevrologiske symptomer kommer langsomt.

Den mest effektive måten å diagnostisere prolaps på, er ved bruk av MR. Da vil man se hvilken mellomvirvelskive som er skadet, og hvilken nerve som er komprimert. I tillegg til MR, er det viktig med ortopediske og nevrologiske tester for å kunne utrede for nevrologiske symptomer og graden av disse. Dette er kiropraktorer, som autorisert helsepersonell, eksperter på.

Kiropraktoren  på Høvikklinikken vil gå grundig gjennom funksjonen av nakke og brystrygg. Mellomvirvelskivene er avhengig av bevegelse som hydrerer skivene, slik at den får næring. Det er derfor viktig å opprettholde god funksjon i ryggen, for å skape god funksjon av skivene. Ved bruk av leddkorreksjon i området rundt, bløtvevsbehandling av muskulatur, samt ergonomiske råd og øvelser, vil kiropraktoren skape nedsatt irritasjon og avlasting av området for å minimere presset og irritasjon av nerven.