Bekkenplager

Bekkenet består av to hoftebein, korsbeinet og halebeinet. Mellom disse beinene er det tre bevegelige ledd. IS-leddene og symfysen. Til sammen danner dette en ring som jobber med å fjære og å bli komprimert, bære, og å forflytte vekt mellom over- og underkropp. Bekkenet er derfor et veldig viktig ledd i sammenheng med både ryggsøyle og underekstremitet. Bekkenplager kan derfor oppstå ved feilbelastninger av hofte, kne eller ryggrad.

  • Lokalisert smerte over bekkenleddene på en eller begge sider
  • Smerten kan også kjennes rundt hoften og frem mot symfyse og lysk
  • Økt smerte ved gange og bevegelse.
  • Gradvis økte smerter utover i aktiviteten
  • Smerter ved raske bevegelser
  • Ømhet i muskulatur rundt bekkenleddet og hofte
  • Som regel ingen nedsatte bevegelser
  • Som regel ingen økt smerte ved sitting

Bekkenløsning er en vanlig hormonell tilstand som skjer hos alle gravide. Det er når denne tilstanden blir smertefull og plagsom at man kaller den symptomgivende bekkenløsning. De hormonelle forandringene fører til økt elastisitet, som igjen fører til overbevegelse av bekkenleddet. Smertene kan oppstå ved for store, gjentatte, eller brå bevegelser. Dette er ikke farlig og de fleste blir smertefrie noen uker etter fødsel.

Bekkenlåsning skyldes en feilfunksjon i en eller flere av bekkenleddene. Når det er feilfunksjon i bekkenleddet må de andre leddene rundt jobbe ekstra for å opprettholde full funksjon. Dette kan føre til irritasjon i ledd, muskler og sener i området. Fordi bekkenleddet er så viktig i jobben med å forflytte vekt mellom over- og underkropp, er god funksjon av bekkenet viktig i de fleste plager.

Gjennom bruk av kiropraktisk, ortopediske og nevrologiske undersøkelser vil kiropraktoren undersøke området for eventuelle feilfunksjoner og finne hva de smerteskapende strukturene i området er. En MR vil ikke gi noe svar så lenge det ikke er brudd eller patologi/sykdommer som er årsaken til smertene.

Ved bruk av kiropraktisk undersøkelse og ortopedisk testing vil kiropraktoren kunne vurdere om det er en feilfunksjon i bekkenet som er grunner for pasientens plager. Ved en bekkenlåsning vil kiropraktoren bruke kiropraktiske leddkorreksjoner, bløtvevsteknikker for å skape full funksjon i bekkenleddet og få roet ned irriterte områder. Øvelser og ergonomiske råd vil bli brukt for å skape stabilitet.

For bekkenløsning for kiropraktoren se på ryggen og bekken som en helhet og skape optimal funksjon av nærliggende ledd og muskler, slik at man får avlastet bekkenleddene i den perioden pasienten har plager.